Blogindlæg

Glædelig Jul og Godt Nytår

Nu slutter corona-året 2020 snart. I civilsamfundet har vi i år lært en masse om os selv: At vi både er snarrådige og kreative. Dét skal vi tage med os videre ind i det nye år, som står endnu mere i frivillighedens tegn.

 

Endnu et år er ved at gå på hæld – og sikke et af slagsen, det har været. 2020 blev et år, hvor hele civilsamfundet viste, hvilket stof vi i sandhed er gjort af. På rekordtid satte frivillige kræfter i gang, sådan at nytænkende og kreative idéer hurtigt kunne blive til virkelighed, og corona-venlige aktiviteter fortsat kunne tilbydes til vores mest sårbare og udsatte medborgere. 

Det så vi, både da Danmark lukkede ned i marts, da sommerferietilbud ikke kunne være helt, som de plejede, og igen nu her i efteråret, da virussen endnu en gang greb ind i vores hverdag. 

Endnu en gang kan jeg på vegne af Frivilligrådet kun sende min største tak. Tusinde tak for den enorme indsats, I alle har ydet. Tusind tak til alle jer tusindvis af mennesker, der stillede op og fortsat stiller op hver eneste dag, så ingen står alene med corona-pandemiens udfordringer.
 
Det er Danmark, når det er allerbedst.

Sammen med jeres kæmpe bidrag står også en gruppe af politikere, som med corona-pandemien har givet civilsamfundet en økonomisk støtte til at skabe alle de nye og vigtige tiltag. 

Derfor vil jeg også gerne sige tak til det brede flertal af partier i Folketinget, som vedtog hjælpepakker til de frivillige organisationer og foreninger. De har været med til at skabe fælleskaber i en krisetid og holde hånden under vores frivillige, så de også kan gøre deres vigtige arbejde, når pandemien slipper sit tag i Danmark. 

Hvor vi med 2020 har lært, at civilsamfundet spiller en afgørende rolle i det danske samfund, så glæder det mig også, at der i det kommende år vil være øget fokus på, hvordan vi kan styrke civilsamfundet – både nationalt og lokalt.  

 

2020 blev et år, hvor hele civilsamfundet viste, hvilket stof vi i sandhed er gjort af. På rekordtid satte frivillige kræfter i gang, sådan at nytænkende og kreative idéer hurtigt kunne blive til virkelighed, og corona-venlige aktiviteter fortsat kunne tilbydes til vores mest sårbare og udsatte medborgere. 
Mads Roke Clausen, forhenværende formand Frivilligrådet

Først og fremmest glæder jeg mig til at indlede 2021 med at præsentere Good Governance-komitéens anbefalinger for god ledelse i den frivillige sociale sektor. De er blevet til i løbende dialog og sparring med civilsamfundet selv, og det er også noget, som vil få betydning for hele civilsamfundet i fremtiden. 

Anbefalingerne er nemlig det redskab, som sektoren selv har efterspurgt i en længere periode for bedre at kunne understøtte ledelsen af frivillige sociale organisationer.

Jeg glæder mig til sammen med de frivillige organisationer – og fondene – at tage hul på arbejdet med at få gjort anbefalingerne til en del af vores dagligdag. Jeg er helt overbevist om, at de kan bringe værdi til det vigtige arbejde, som frivillige sociale organisationer allerede udfører, ved at skabe mere gennemsigtighed omkring opgaver, økonomi, organisationskultur og ledelseskompetencer – men det kommer I til at høre meget mere om. 

 

Jeg glæder mig til sammen med de frivillige organisationer – og fondene – at tage hul på arbejdet med at få gjort anbefalingerne til en del af vores dagligdag. Jeg er helt overbevist om, at de kan bringe værdi til det vigtige arbejde, som frivillige sociale organisationer allerede udfører.
Mads Roke Clausen, forhenværende formand Frivilligrådet

Dernæst byder 2021 på endnu flere tiltag i forhold til at understøtte det vigtige lokale, frivillige arbejde. I efteråret kunne vi i Frivilligrådet præsentere 18 anbefalinger til, hvordan de lokale frivilligråd kan udfolde deres potentiale yderligere samt styrke samarbejdet mellem de frivillige kræfter og kommunerne. Det gjorde vi ved Frivilligrådenes Dag, der i 2020 for første gang blev afholdt fuldkommen digitalt. 

Selvom det digitale endnu kræver lidt tilvænning for os alle – hvad enten vi er deltagere eller arrangører – så oplevede vi stor opbakning til og brugbar respons på vores digitale arrangement. Det samme gjorde sig gældende, da vi her i december kunne afholde det første digitale netværksmøde for lokale frivilligråd og frivillige kræfter.  

Jeg kan kun sige tak for den interesse og opbakning I alle viser os. Og jeg kan glæde jer med, at vi slet ikke færdige med arbejdet endnu.

Derfor byder 2021 på flere gode idéer til øget samarbejde mellem kommunerne og alle jer i den frivillige sektor samt på flere netværksmøder og fællesdage – digitale noget tid endnu. 

Vi vil også sætte fokus på, hvordan vi kan blive endnu bedre til at styrke den lokale interessevaretagelse. Specielt i de kommuner, hvor der ikke allerede er et lokalt frivilligråd.

Sidst men ikke mindst vil vi fortsat arbejde for skabe en tættere kobling mellem den nationale og lokale frivillighed, fordi vi i Frivilligrådet tror på, at det kan være med til at styrke frivilligheden lokalt. Det er trods alt her, at to tredjedele af det frivillige arbejde finder sted. 
 

 

2021 byder på flere gode idéer til øget samarbejde mellem kommunerne og alle jer i den frivillige sektor samt på flere netværksmøder og fællesdage – digitale noget tid endnu. Vi vil også sætte fokus på, hvordan vi kan blive endnu bedre til at styrke den lokale interessevaretagelse. Specielt i de kommuner, hvor der ikke allerede er et lokalt frivilligråd.
Mads Roke Clausen, forhenværende formand Frivilligrådet

Når jeg glæder mig over, at vi kan fortsætte arbejdet med både god ledelse og lokal frivillighed, så er det i høj grad også fordi, der med Finansloven landede en helt ny opgave på Frivilligrådets bord. 

I det kommende år, skal vi i Frivilligrådet, Civilsamfundets Brancheforening, Dansk Handicaporganisationer, FriSe og Rådet for Socialt Udsatte bidrage med en ny strategi for, hvordan vi opnår en mere stabil finansiering af den frivillige sociale sektor, og hvordan vi skaber de bedste rammer for at udvikle frivillige tiltag, der gavner samfundets udsatte borgere. 

Med civilsamfundsstrategien er målet at præsentere en række pejlemærker for, hvordan vi først og fremmest sikre et øget politisk og økonomisk fokus på udsatte og sårbare mennesker. Dernæst en måde, hvorpå vi kan opbygger en fælles indsats mod ensomhed, samt hvordan vi kan styrke samarbejdet mellem forskellige aktører og sektorer. Alt sammen til glæde og gavn for frivillige organisationer og foreninger uanset størrelse, geografiske placering samt udvikling og drift. 

Det er en stor opgave, vi skal stå i spidsen for, men det er også en utroligt spændende opgave, som vi i civilsamfundet længe har været fortalere for og ønsket os at komme i gang i mange år. Jeg ser derfor frem til at hoppe i arbejdstøjet sammen med en række andre dygtige aktører i den frivillige sociale sektor.  

 

Med civilsamfundsstrategien er målet at præsentere en række pejlemærker for, hvordan vi først og fremmest sikre et øget politisk og økonomisk fokus på udsatte og sårbare mennesker. Dernæst en måde, hvorpå vi kan opbygger en fælles indsats mod ensomhed, samt hvordan vi kan styrke samarbejdet mellem forskellige aktører og sektorer.
Mads Roke Clausen, forhenværende formand Frivilligrådet

 

Her til sidst, vil jeg gerne på vegne af hele Frivilligrådet og sekretariatet ønske jer alle sammen en rigtig glædelig jul og et godt nytår.


Mads Roke Clausen 

Glædelig jul og godt nytår billede med sort og guldfarvet skrift, julemotiver, ure, gran og gaver