Blogindlæg

Udmøntning af socialreserven: "Et godt afsæt for det videre arbejde"

Reaktion på den politiske aftale om fordeling af socialreserve fra Frivilligrådets formand, Mads Roke Clausen.

Af Mads Roke Clausen, Formand for Frivilligrådet

Satspuljeforligspartierne samt Enhedslisten har i dag fremlagt en længe ventet aftale om udmøntning af socialreserven for 2020 – længe ventet, fordi den skulle give svar på nogle af de mange presserende spørgsmål, som nedlæggelsen af satspuljen har rejst.

Med nedlæggelsen af satspuljen i sidste års finanslov arvede den nye regering en bunden opgave med stram bagkant for både at sikre en kortsigtet redningskrans og en fremtidig finansiering af civilsamfundet.

Om end der stadig er flere uafklarede spørgsmål, er aftalen den meddelelse, som flere frivillige organisationer har higet efter. For flere foreninger og organisationer har 2019 været én stor nedtælling til, at ens skæbne ville blive afgjort.

Med denne aftale ved flere nu, at de kan fortsætte deres gode indsatser, mens andre stadig må vente på finanslovens udfald. Det vigtige er, at fokus igen kommer til at ligge på at hjælpe de udsatte borgere, der har behov for det.

I Frivilligrådet er vi tilfredse med, at man investerer i civilsamfundets infrastruktur, i og med at man understøtter brancheorganisationer og vidensarbejdet på det frivillige området. Det gør civile organisationer bedre i stand til at udføre deres kerneopgave og hjælpe udsatte mennesker.

Vi er også glade for, at det lykkedes at finde en konkret og god løsning på whistleblowerordningen, der nu kommer til at ligge hos CFSA, Center for Frivilligt Socialt Arbejde. Den stod til at blive taget af bordet, men vi er glade for, at politikerne kan se værdien i at styrke tilliden i og til branchen og skabe mere transparens.

Især er whistleblowerordningen vigtig for de små organisationer, som ikke har organisatorisk kapacitet til at etablere en ordning selv. Derfor skal det være en brugbar og let tilgængelig ordning for alle organisationer, som har behovet.

Selvom aftalen er et godt udgangspunkt, så er armene ikke er i fare for at sætte sig fast ovenover hovedet. Der er stadig en masse ting, vi skal arbejde videre på, for at løse nogle af de udfordringer, som finansloven ikke løser.

Især ser vi stadig et stort behov for en langtidsholdbar finansieringsmodel, der sikrer varig finansiering af civilsamfundet. Her har man besluttet at igangsætte arbejdet med at skabe klarhed over rammerne for den fremtidige økonomiske støtte. Det arbejde ser vi frem til at følge med store forhåbninger om, at organisationerne ikke længere skal hoppe fra tue til tue. Deres ressourcer bruges langt bedre på de udsatte borgere end på formularer og bureaukrati.

Der er helt klart behov for afklaring omkring langvarig finansiering, hvor processen er transparent og fair for alle organisationer – og vi vigtigst af alt undgår samme uvished og usikkerhed, som vi har oplevet hidtil.

Nok er aftalen et godt skridt på vejen, men det betyder ikke, at vi skal hvile på laurbærrene. I Frivilligrådet glæder vi os derfor til at fortsætte samarbejdet med politikere og det øvrige civilsamfund om at styrke den frivillige sociale sektor til gavn for vores udsatte borgere.