Nyhed

Dialogspil skal sætte gang i dialog og refleksion om anbefalinger

Frivilligrådet er ved at udforme et nyt hjælpeværktøj, der skal hjælpe organisationer med at sætte Anbefalingerne for god ledelse i den frivillige sociale sektor i spil og skabe værdi i organisationerne. I denne artikel inviterer vi jer ind i maskinrummet, hvor vi deler vores refleksioner over, hvordan dialogspillet kan hjælpe med det.

Kendskabet til anbefalingerne nået vidt ud i sektoren. 71 % af sektoren kender til anbefalingerne, viser en ny undersøgelse. Men anbefalingerne er kun så meget værd, som den værdi anbefalingerne skaber i organisationerne – og den værdi skabes kun, hvis organisationer også sætter anbefalingerne i spil.

Derfor er vi i Frivilligrådet ved at udarbejde et hjælpeværktøj, der, ligesom følg-eller-forklar skemaet, skal gøre det lettere for bestyrelser at arbejde med og reflektere over anbefalingerne.

I den travle hverdag kan det for nogle organisationer virke som en ’ekstra’ opgave at arbejde med anbefalingerne. Det kan være en udfordring at finde ud af, hvor man som bestyrelse skal starte og tage fat på først. Derfor er hjælpeværktøjer til anbefalingerne brugbare.

Anbefalingerne er netop tænkt som et værktøj til at imødekomme og understøtte organisationerne i forhold til de udfordringer og problematikker, de står overfor i hverdagen – og til at sikre mere gennemsigtighed, formålsopfyldelse og gode vilkår for frivillige og lønnede i den frivillige sociale sektor.

Dialogspillet skal understøtte dette – ved at sætte gang i dialog og refleksion om, hvordan anbefalingerne kan bruges til at løse de udfordringer, som kan opstå i frivillige sociale organisationer. Spillet består derfor af en række fiktive cases og udfordringer, som løses ved at reflektere over anbefalingerne.

På den måde kan dialogspillet være en måde at identificere organisationers egne udfordringer eller dilemmaer – og er blandt andet tænkt som et værktøj, der kan hjælpe organisationer til at finde ud af, hvilke emner i anbefalingerne, de kan arbejde med først.

Ved at tale om udfordringer i bestyrelsesarbejde ud fra fiktive cases, kan man også som bestyrelse få en mulighed for at behandle nogle svære dilemmaer i et frit rum. Play Circle, der samarbejder med Frivilligrådet om udarbejdelsen af dialogspillet, forklarer:

Spil tegner en cirkel rundt om de spillende. Her suspenderes virkeligheden, og spillet bliver et frirum, hvor spillerne kan udforske og afprøve forskellige løsninger på vanskelige eller komplekse problemstillinger. Alvorlige og vigtige emner kan være svære at tale om, men med spillet som fælles objekt bliver samtalen nemmere. Og i det sociale rum, spillerne skaber, bliver de ikke kun klogere på budskabet, men også på hinanden”, fortæller Asger Johansen, Play Circle.

Dialogspillet skal derfor ses som et fagligt værktøj. Idéen om et dialogspil kommer fra sektoren selv, som har efterspurgt et dilemmaspil, blandt andet i de interviews og dialogmøder, der blev afholdt i 2020 under udarbejdelsen af anbefalingerne.

Dialogspillet kan skaleres op og ned alt efter, hvor meget tid der er til rådighed. Det bliver lanceret den 28. oktober, hvorefter det vil være tilgængeligt og gratis for alle på Frivilligrådets hjemmeside.

Kontakt

Billede af Laura Høvring Møller, fuldmægtig i Frivilligrådet (På barsel)

Laura Høvring Møller

Fuldmægtig

lhm@frivilligraadet.dk