Nyhed

Få overblikket: Det lærte vi på Folkemødet

Årets Folkemøde løb af stablen d. 17. – 19. juni 2021, og Frivilligrådet lyttede med på de digitale arrangementer. Vi har derfor valgt at sætte fokus på fem arrangementer, hvor civilsamfund og frivillighed var på dagsordenen. Læs her de vigtigste pointer, som vi lærte fra diskussionerne.

Red Barnet: ”Flere udsatte unge ind i fritidsfællesskaberne”
Red Barnet satte fokus på deres nye analyse om, hvordan man får udsatte og sårbare børn og unge med i frivillige foreningsfællesskaber. Én af hovedpointerne er, at det kræver langsigtede strategiske partnerskaber. Civilsamfundsorganisationer skal også kigge indad og blive bedre til at inkludere de sårbare og udsatte. Det kræver ikke bare fokus én eller to gange om året, men hele tiden. Det er også vigtigt at være meget lavpraktisk i sin tilgang: Børnene og de unge skal have at vide, hvilken dør de skal gå ind af, hvad et kontingent er, og hvordan en forening fungerer. Læs den fulde analyse her .


PlanBørnefonden og Dansk Industri: ”Partnerskaber i praksis: Danmark skaber udvikling i Afrika”
 Partnerskaber på tværs af sektorer spiller en stor rolle for udviklingssamarbejde. Men det kan være svært at opbygge samarbejde på tværs af civilsamfund og den private sektor. Blandt andet fordi, at det tager lang tid at opbygge tillid og forståelse af hinanden. Det er også nødvendigt at have et langsigtet perspektiv, og netop den pointe satte gang i livlig diskussion om forskellen på civilsamfundets og den private sektors langsigtede engagement. Til gengæld var panellet helt enige om, at civilsamfund og den private sektor kan sikre mere helhedsorienterede indsatser ved at trække på hinandens kompetencer og ekspertise. 
 

DUF: ”Foreningslivet under pres”
For DUFs medlemmer har det været en rutsjebanetur under corona pandemien, medlemstallene er faldet, og nogle foreninger har helt måttet gentænke sig selv. På den lyse side har pandemien har også givet foreningerne tid og plads til sætte fokus på nogle områder, der ikke var tid til før. Opblomstringen af digitale rum gør det nu muligt at inddrage flere i fællesskaberne, fordi de hverken har begrænsninger på antal deltagere eller geografi. DUF oplever også, at krisen har rystet os sammen og spærret manges øjne op for, hvor vigtigt fællesskabet er. 
 

LOF: ”Foreninger og folkeoplysning – ny start af kulturaktiviteter”
Der er brug for en genstart af foreningslivet, som under corona-pandemien er blevet udfordret på blandt andet økonomi, medlemstal og bestyrelsesarbejde. For foreningerne ligger der en stor opgave i at rekruttere nye frivillige. Men de ændringer, der er sket i samfundet, bør også komme til syne i lovgivningen, og der kan derfor være behov for at kigge på fx folkeoplysningsloven igen. Både folketinget og kommunerne kan også hjælpe med at begrænse bureaukrati for foreninger, så det bliver nemmere at lave arrangementer og aktiviteter.
 

Akademiet for Social Innovation: ”Vi genforhandler samfundskontrakten efter covid-19”
Medlemmer af Akademiet for Social Innovation debatterede sig frem til nye ”paragraffer” i samfundskontrakten. Under en diskussion om boligpolitik blev deltagerne blandt andet enige om en ny paragraf med ordlyden: ”Alle har ret til et hjem, der giver gode forudsætninger for uddannelse, sundhed, beskæftigelse og et aktivt civilsamfund”. En anden debat handlede om at tage ansvar for fællesskabet, og her blev der blandt andet sat fokus på, at fondsverdenen i stigende grad også gerne vil en del af at løse samfundsproblemer og derfor involverer sig mere og mere i projekter.