Nyhed

Frivilligrådet giver status på partnerskabet om unge uden for job og uddannelse

I april afholdt Frivilligrådet digitalt kick-off af partnerskabet om unge uden for job og uddannelse. Nu har formandsskabet fremlagt nøglefund fra vidensindsamlingen for socialordførerne og -ministeren. Dette markerer afslutningen på første fase af projektet.

En omfattende mængde viden er blevet indsamlet, siden Frivilligrådet igangsatte arbejdet med partnerskabet om unge uden for job og uddannelse. Viden, som stammer fra omkring 20 bilaterale møder, et kick-off-møde med mere end 100 deltagere, et spørgeskema besvaret af 80 personer på tværs af sektorer, forskningsafdækning, dybdegående interviews om emnet og workshops med inviterede, som har indgående kendskab til ungemålgruppen.

Alt dette blev i starten af juni præsenteret for social- og boligministeren og socialordførerne og skal være afsæt for den næste fase i projektet om partnerskabet. Formand for Frivilligrådet Anna Bjerre er positiv efter præsentationen for politikerne og lægger i høj grad vægt på civilsamfundets rolle i partnerskabet:

”Det er fantastisk, at vi nu er nået hertil. Partnerskabet om unge uden for job og uddannelse er vigtigt, og det er positivt, at civilsamfundet spiller så stor en rolle i både det indledende arbejde og i den videre proces med nedsættelsen af partnerskabet,” lyder det fra formanden.

De næste skridt
For Frivilligrådet ligger der en todelt opgave i det videre arbejde. At udvikle og afprøve en ny model for partnerskaber samt at hjælpe ungemålgruppen tættere på job og uddannelse. Og netop i arbejdet med at hjælpe ungemålgruppen videre kan civilsamfundet spille en vigtig rolle.

”Der er allerede gode initiativer og organisationer, som hjælper målgruppen. Derfor er næste skridt at identificere og skabe et overblik over effektive tiltag, hvor civilsamfundet spiller en særlig rolle. Formålet er at finde frem til indsatser, som kan skaleres, udbredes eller videreudvikles, så flere unge får glæde af dem,” fortæller Anna Bjerre og fortsætter:

”Civilsamfundet er godt rustet til at skabe trivsel, fremme livsmestring og tilbyde et fællesskab, der er uafhængigt af job og uddannelse. Det har også evnen til hurtigt at justere indsatsen til at adressere uudforskede områder eller 'blindspots'. Derfor er det oplagt, at vi ser på de indsatser, som allerede spiller en stor rolle og gør det godt.”

I arbejdet med at undersøge de allerede eksisterende indsatser kommer Frivilligrådet til at samle aktører på tværs af sektorer, som skal være med til at belyse potentialet i indsatserne.

Partnerskabet løber frem til og med 2025, er igangsat af forligskredsen bag SSA-reserveaftalen for 2022-25 og tager sit afsæt i Civilsamfundsstrategien. Formålet er at definere og igangsætte indsatser, som kan hjælpe unge uden for job og uddannelse og samtidig afprøve en ny proces i arbejdet med at danne partnerskaber.