Nyhed

Kommunalvalget er en gylden mulighed for at sætte fokus på frivillighed

I november skal vi igen til stemmeurnerne for at vælge vores lokale demokrati. I den forbindelse har lokale frivilligråd mulighed for at præge debatten og sætte lokal frivillighed på kortet.

il november er der kommunalvalg i Danmark, og for de lokale frivilligråd er det en god mulighed for at skabe synlighed omkring lokal frivillighed og dialog med lokale politikere om samarbejdet med kommunen. 

Og der er mange måder at sætte fokus på frivillighed op til kommunalvalget. Et lokalt frivilligråd, der har gode erfaringer med at invitere til valgdebat er København Kommunes Frivilligråd. Op til sidste kommunalvalg inviterede de kandidater fra de 9 største partier til en valgdebat med fokus på politikernes syn på og visioner for kommunens samarbejde med civilsamfundet. 

”Arrangementet var en stor succes med politisk opbakning og deltagere fra både foreninger og lokale borgere”, fortæller formanden for Københavns Frivilligråd, Pernille Scheel, sekretariatschef i Røde Kors Hovedstaden. 

Derfor inviterer de til valgdebat igen i år og har nedsat et udvalg til at planlægge arrangementet. 

Hvad får man ud af det?

”Vores fornemmelse er, at det nytter noget at gøre opmærksom på dette felt. Nogle kandidater er vokset ud af foreningslivet, så det er oplagt at byde ind til dialog med de politikere, hvor det er en mærkesag. Vi har endda oplevet nogle politikere, hvor det efterfølgende er blevet deres mærkesag. Derfor er det så vigtigt at byde ind til den snak”, fortæller Winnie Berndtson, Regionschef i Kirkens Korshær, der er med det planlæggende udvalg for årets arrangement.

Ved sidste valgdebat udnyttede tilhørerne også muligheden for at dele deres personlige oplevelser fra den frivillige verden samt kaste lys på både solstrålehistorier og udfordringer forbundet med deres arbejde.

Således kunne både publikum og politikere gå fra debatten med nye perspektiver, hvorfor det igen i år er en overvejelse hos Københavns Frivilligråd, hvordan man kan inddrage frivillige stemmer og sætte fokus på de personlige historier.

Desuden oplever Københavns Frivilligråd, at valgarrangementet er en god mulighed for foreningerne at skabe et netværk, danne fælles front om et emne og inspirere hinandens arbejde.

5 gode råd til at få frivillighed på dagsordenen ved kommunalvalget:

Vil du gerne have lokal frivillighed og det lokale frivilligråds rolle på dagsordenen op til kommunalvalget, så har Frivilligrådet udarbejdet en række råd til, hvordan det bedst gøres
1Lav et debatarrangement med fokus på frivillighed. Det er en god idé at starte i god tid med overvejelserne.
2Dan jer et overblik over, hvad I gerne vil have på den lokalpolitiske dagsordenen. Hvad er de vigtigste sager for jeres lokale frivilligråd i de næste 4 år? Er der et aktuelt emne i kommunen, som I kan tale ind i?
3Dan jer et overblik over hvilke kandidater, I gerne vil have i tale.
4Overvej om der er andre aktører, der er relevante at samarbejde med. Det kan være frivilligcentre, kommunens folkeoplysningsudvalg, andre råd i kommunen m.m.
5I kan også skabe synlighed omkring frivilligheden i jeres kommune ved at deltage og engagere jer i andres valgdebatter og aktiviteter eller ved at skrive et debatindlæg i en lokalavis.


Inspiration til overvejelser om emner, rammer og kandidater

Erfaringen fra sidste arrangement og overvejelserne for dette år kan måske inspirere andre lokale frivilligråd. Blandt andet er oplevelsen, at et bredt socialpolitisk emne både tiltrækker flere politikere og et bredere publikum. 

Årets emne for valgdebatten i Københavns Frivilligråd er derfor § 18-midler, som netop er blevet skåret kraftigt i Københavns Kommune. Og i den forbindelse påpeger Winnie Berndtson, at det derfor også er vigtigt at foretage en grundig overvejelse omkring valg af kandidater til debatten:

 ”Det vigtigste er, at de har interesse for dagsordenen og noget på hjerte omkring foreningslivet”. 
Rammerne for aktiviteten kan også have betydning. Både det at have underholdning og mad på programmet er noget, som falder i god jord hos publikum og trækker flere til. Derudover er lokaliteterne for arrangementet vigtigt.

For Københavns Frivilligråd er det igen i år Sundsholmen, der danner rammerne for arrangementet – et område med mange udsatte mennesker. 

”Det er et sted, hvor man har en fornemmelse for, hvad det er for et fagligt område”, fortæller Winnie Berndtson.