Nyhed

Julehilsen fra formanden: Tre ting jeg glæder mig til i 2020

Læs Frivilligrådets formand, Mads Roke Clausen, gøre status over det forgangne år i anledning af jule- og nytårsdagene 2019.

Julen står for døren, og nytårsaften er lige på trapperne. Det ser jeg som en god anledning til at gøre status over året, vi snart siger farvel til, set med Frivilligrådets øjne.

Noget af det, som står mest klart på min lystavle for 2019, er finansiering af den frivillige sociale sektor. Satspuljens død sendte chokbølger gennem mange frivillige organisationer, for hvordan så fremtiden ud, og hvordan ville politikerne på Christiansborg fylde det store hul ud, som satspuljen efterlod?

Jeg har haft flere opråb om problematikken i aviser og på sociale medier, og lige før lukketid fik vi så en løsning. Mange truede organisationer fik en plads i udmøntningen af satspuljereserven, og på regeringens forslag til finanslov for 2020 er der afsat midler til flere indsatser inden for civilsamfundet.

Frivilligrådets formand, Mads Roke Clausen, holder tale. Foran ham står Frivilligrådets logo med en nissehue.

Men vi skal stadig have skabt klarhed over rammerne for den fremtidige økonomiske støtte. Jeg går ind til arbejdet med en tro på, at politikerne vil åbne øjnene endnu mere op for den værdi, civilsamfundet skaber for Danmark, og dermed sikre varige midler frem for puljepenge til de organisationer, som ikke kan undværes.

De frivillige sociale organisationer skal ikke være nødsaget til at hoppe fra tue til tue. De bør i stedet bruge kræfterne på at gøre det, de er bedst til, nemlig at hjælpe udsatte borgere i Danmark.

Styrket tillid
I løbet af 2019 har også komitéarbejdet med anbefalinger for good governance i den frivillige sociale sektor stået højt på min dagsorden.

Senest i slutningen af november og starten af december, hvor mange centrale aktører fra sektoren gav skarpe, konstruktive indspark i debatten via Altinget.dk, som er gode til at sætte fokus på vores arbejde.

Vi tager de mange værdifulde input med ind i 2020, hvor vi kommer til at arbejde endnu mere konkret med, hvordan komiteen kan stille de bedst mulige anbefalinger op til gavn for flest muligt, og så vi kan styrke tilliden i den frivillige sociale sektor.

Lokal frivillighed
I det kommende år vil Frivilligrådet også arbejde for, at flere kommuner får et lokalt frivilligråd. Vores vellykkede konference i oktober 2019 er et vidnesbyrd om, at det lokale engagement i frivillighed og socialt arbejde er stort i mange kommuner. Derfor vil jeg glæde mig til at sprede såkorn i lokalområderne, så frivilligheden fortsat kan blomstre – og gerne vokse sig endnu større.

Vi vil i Frivilligrådet understøtte den lokale frivillighed med en række anbefalinger og inspirationsmateriale, som lige nu er på tegnebrættet. Det skal I nok få lov til at høre meget mere om i det nye år.

Til sidst vil jeg appellere til at sætte kryds i kalenderen den 24. marts 2020, hvor vi afholder Frivilligrådets årsmøde. Her sætter vi fokus på, hvordan et Frivilligcharter ser ud anno 2020, og jeg ser allerede nu frem til en udbytterig dag.

Der er masser at glæde sig til, masser af vigtige opgaver at gå i gang med og masser af udviklingspotentiale for en endnu mere velsmurt civilsamfundsmaskine. 

Med ønsket om en dejlig jul og et godt nytår til jer alle sammen,
Mads Roke Clausen, formand for Frivilligrådet