Pressemeddelelse

PRESSEMEDDELELSE: Skab bedre rammer for uddeling af økonomisk støtte til kommunernes frivillige  

I dag udgiver Frivilligrådet en række anbefalinger for uddeling af de såkaldte §18-midler i landets kommuner. Anbefalingerne handler i høj grad om, hvordan kommunerne kan samarbejde med de lokale frivilligråd om at skabe de bedste rammer for uddelingen. 

Det er helt afgørende for de mange sårbare mennesker, som får hjælp og støtte af frivillige lokale organisationer, at landets kommuner klart prioriterer at tildele de frivillige sociale foreninger et økonomisk tilskud i form af de såkaldte §18-midler. Deres mulighed for overhovedet at kunne udbyde aktiviteter år efter år afhænger nemlig af disse midler.

Derfor udgiver Frivilligrådet i dag med en række anbefalinger til, hvordan kommunerne kan samarbejde med de lokale frivilligråd om at skabe de bedste rammer for uddelingen af §18-midlerne. Blandt andet skal der kommunikeres bedre og tættere mellem foreninger, lokale frivilligråd og politikere. 

”For mange frivillige foreninger er den økonomiske støtte en livsnerve for fortsat at tilbyde bedst mulige aktiviteter. Men i nogle kommuner er der desværre lang vej fra de frivillige ildssjæle til de politiske beslutningstagere. Uden samarbejde kan konsekvenserne blive fatale for både frivillige foreninger og de sårbare mennesker, som har glæde af den frivillige indsats,” lyder det fra Mads Roke Clausen, formand for Frivilligrådet.

”Derfor håber jeg også, at kommunerne såvel som de lokale frivilligråd vil tage anbefalingerne til sig og anvende dem aktivt for at understøtte de frivillige sociale organisationer bedst muligt. Vi skal huske på, at de lokale organisationer løfter en stor opgave i vores fælles samfund, så derfor må vi ikke risikere, at §18-puljen bliver mindre, kriterierne for uforståelige eller ude af trit med organisationernes virkelighed. Det er samtidig helt afgørende, at uddelingen foregår i samarbejde med de lokale kræfter, som jo har kendskab til behovene i den pågældende kommune,” fortæller Mads Roke Clausen. 

 

Behov for at styrke samarbejdet 

Blandt landets kommunerne er der stor forskel på, hvordan frivillige organisationer, lokale frivilligråd og lokalpolitiske udvalg samarbejder om at styrke frivilligheden. Derfor er der i høj grad brug for et redskab til at understøtte, styrke og forbedre samarbejdet mellem de forskellige aktører. 

Det viser en interviewundersøgelse, som Frivilligrådet har foretaget blandt ti udvalgte kommuner og 23 frivillige sociale organisationer for at blive klogere på kommunernes forvaltning af § 18-midlerne og for at få kendskab til de frivillige sociale organisationers oplevelse af, hvordan tildelingen af midler fungerer.

”Det er meget forskelligt fra kommune til kommune, hvor mange penge der egentligt uddeles til de frivillige sociale foreninger, og hvor stor opbakning, der generelt er til det frivillige lokale arbejde. Derudover er der også stor forskel på, hvor stor en hjælp kommunerne yder til foreninger i forbindelse med ansøgningsprocessen, og hvor stor gennemsigtighed der er i forhold til kriterier for uddelingen. Det er netop noget af det, som vi håber, anbefalingerne kan bidrage til at forandre,” fortæller formand Mads Roke Clausen.  

Derfor har Frivilligrådet stået for at udarbejde otte anbefalinger til, hvordan samarbejdet om §18-midlerne kan styrkes i fremtiden. 

”Vi har som nationalt frivilligråd en opgave i at sikre, at der et værktøj, hvormed ansatte konsulenter såvel som frivillige ildsjæle og valgte politikere kan opbygge et samspil om både at udforme kriterier for §18-midler og selve uddelingen af dem. Vi skal være med til at mindske oplevelsen af manglende lydhørhed over for de frivillige organisationers viden om lokalsamfundet og de udsatte borgeres behov, som vi i interviewundersøgelsen kunne se, gjorde sig gældende i en række kommuner,” lyder det fra Frivilligrådets formand, Mads Roke Clausen.   

De otte anbefalinger består af konkrete eksempler og initiativer til øget indflydelse og kortere kommunikationsveje mellem kommunerne, de lokale frivilligråd og de frivillige organisationer. Alt sammen for at sikre åbenhed og dialog om kriterierne for tildeling af §18-midler og selve ansøgningsprocessen.

Hent anbefalinger og læs rapporten bag